Nieuws | Nieuwsbrief Najaar 2008 | Nieuwsbrief juni 2008 | Nieuwsbrief najaar 2007
 

Nieuwsbrief Juni 2008

Voortgang van ons appartementenproject: de bouw van tien eenvoudige appartementen voor verpleegkundigen bij het Kumi Hospital in Ongino (Noordoost Uganda)

Welkom bij de tweede Nieuwsbrief van Stichting Steunfonds Kyoga! Wij zijn bijzonder verheugd u te kunnen laten weten dat de bouw van de tien appartementen bijna is afgerond. De geldinzamelingsactie hiervoor waren we in mei 2007 begonnen. Hierbij willen wij u allen hartelijk danken voor uw bijdrage waarmee dit project mogelijk is gemaakt.

 

 

 

 

Resultaten

Zoals aangegeven is er in mei 2007 gestart met de geldinzameling voor het appartementenproject. In oktober 2007 zag het ernaar uit dat het streefbedrag van € 60.000 in de loop van 2008 gehaald zou worden. Vervolgens hebben we Kumi Hospital laten weten dat ze konden starten met de bouw van de appartementen.

In de vorige nieuwsbrief hebben we verteld dat onze penningmeester, Dick de Kruijf, in december naar Uganda zou gaan. Toen hij tijdens zijn reis een bezoek bracht aan Kumi Hospital, was de bouw van de appartementen al een heel eind gevorderd. De bouwvakkers waren net begonnen met de funderingen en de opbouw van de muren van de apart gelegen keukens en sanitairblokken (douche en toilet). Verder moest het pleisterwerk nog gedaan worden en waren de mensen bezig met het plaatsen van de ramen en deuren.

 
   

In de eerste vijf maanden van dit jaar is de bouw voorspoedig verder gegaan. Eind mei hebben we foto’s ontvangen waarop te zien is dat de laatste hand werd gelegd aan het schilderen van de muren en de luiken. Alleen de weg naar en het terrein rond de appartementen moesten toen nog worden afgewerkt. Naar verwachting zal dit project voor september van dit jaar financieel kunnen worden afgerond. De foto's geven u een indruk van deze eenvoudige, maar netjes afgewerkte huizen.

De medisch directeur van Kumi Hospital heeft ons laten weten wat een geweldige stimulans het voor alle mede-werkers van het ziekenhuis is dat deze appartementen tot stand zijn gekomen. Hiermee is het lang bestaande huisvestingsprobleem van verpleegkundigen opgelost.

 
       
 

Plannen voor de komende periode

Tijdens Dick’s bezoek aan Kumi Hospital kwam de stroomvoorziening van het ziekenhuis aan de orde. De stijgende energiekosten, mede veroorzaakt door de privatisering van energie bedrijven, zijn een enorme kostenpost voor het ziekenhuis. Daarnaast valt de stoom herhaaldelijk uit. Hierdoor kunnen de geplande operatieprogramma’s vaak niet worden uitgevoerd. Ook kunnen de sterilisatoren voor de medische instrumenten niet functioneren.

Het ziekenhuis heeft een generator die tijdelijk de voornaamste delen van het ziekenhuis van stoom kan voorzien. Deze generator werkt echter op diesel en ook de prijs van diesel is enorm gestegen.

De directeur van Kumi Hospital heeft in overleg met ons een bedrijf in Uganda gevraagd een plan uit te werken. Doel hiervan is een stroomvoorziening door middel van zonnepanelen te realiseren. Binnenkort krijgen wij het rapport in ons bezit wat we door Nederlandse experts zullen laten beoordelen. Vervolgens zal gekeken worden of de stroomvoorziening van Kumi Hospital het vervolgproject kan zijn van Stichting Steunfonds Kyoga.

 
 

 

   
 
© Stichting Steunfonds Kyoga